VK 53 – Haasteellinen viikko

Viikko 53 tarjosi mukavasti haastetta. Viikon aikana tuli matkustettua autolla Rovaniemelle ja takaisin sekä vietettyä matkan lomassa muutama lomapäivä. Lomapäiviin tietenkin tarkoitus oli saada sisällytettyä juoksua ja onnistuinkin lopulta pääsemään viikkotavoitteeseen, kiitos hotellin juoksumaton ja hyvin suunnitellun ja rytmitetyn juoksuviikon.

Maanantai meni autoillessa Haaparannan kautta Rovaniemelle ja 12tunnin ajoreissu tuntui jaloissa ja koko kropassa. Maanantait pidän lepopäivinä, joten ajoreissu tuli oikeaan väliin. Rovaniemellä majoituimme hyvälle lapsuuden ystävälleni Jarnolle ja hänen paremmalle puoliskolleen Anulle, jotka olivat hyvin vieraanvaraisia ja saimmekin heti paikalle päästyä nauttia erittäin hyvästä feta-pinaattipiirakasta, jonka Anu oli loihtinut pöytään. Olin aikaisemmin itse tehnyt pinaattilettuja, mutta nyt tuli vastaan erinomainen ruoka, jossa oli tykkäämääni pinaattia mukana. Sain reseptin alkulähteen ongittua Anulta:

IMG-20160103-WA0001

Juoksukelit Rovaniemellä oli jokseenkin heikot (-22astetta), joten maanantai-illalla kävelylenkki toimi hyvin kylmähoitona palautuspäivänä. Tiistaina kiertelimme Jarnon avustuksella Rovaniemen nähtävyyksiä ja kävimme mm. napapiirillä ja melkein tapaamassa joulupukkia. Päivästä kävimme syömässä paikallisessa intialaisessa ravintolassa, jossa jatkoin pinaattilinjalla ja tilasin maittavan, jälleen puoliksi vegaanisen, pinaatti-juusto-annoksen riisin kera. Rovaniemen reissu päättyi jo tiistai-iltapäivään, mutta näiden 24 tunnin aikana oli mahtava nähdä pitkästä aikaa vanhaa ystävää ja hänen puolisoaan. Mieltä piristävää. Kaikki hyvin napapiirillä ja sen sankareilla.

Tiistai-iltana oli sitten viikon ensimmäisen lenkin aika. Pysähdyimme Oulussa kylpylähotelli Sokos Hotel Edeniin, josta sai yhden yön majoituksen sali- ja kylpylämahdollisuudella 134:ään euroon. Tämä oli hyvä diili. Illasta salin juoksumatolle avaamaan ajon rasittamia jalkoja lyhyellä kuuden kilometrin hölkällä, jonka jälkeen kylpylän puolelle poreammeeseen ja saunoihin.

Keskiviikko aamu alkoi myös lyhyellä kymmenen kilometrin mattohölkällä, jonka jälkeen olikin aika lähteä ajamaan seuraavaa noin seitsemän tunnin paluumatkaa. Keskiviikkoon mennessä olin saanut siis alkuviikosta vaivaiset 16 juoksukilometriä kasaan. En ollut kuitenkaan huolissaan, koska tarkoituksenani oli vetää kova loppuviikko, johon tarvitsin paukkuja.

Keskiviikon jälkeen olikin tulossa uuden vuoden juhlinnat, mutta päämäärätietoisesti tiesin että nyt oli aika toimia eikä juhlia. Juhlinnan jätin muille ja pyrin myös päästä nukkumaan suhteellisen ajoissa. Keskiyön räjäyttelyt katsoin jonka jälkeen siirryinkin makuukammarin puolelle. Olen myös tehnyt päätöksen että vuodesta 2016 tulee alkoholiton, joten olinkin jo kello 00.00 aikaan normaaliin tapaan väsynyt, kun viina ei virrannut suonissa. Travis Macyn Ultra Mindsetin yksi viisaus: 4:30a.m. rule toimi tähän hyvin. Kun päätät ja haluat jotain, niin tee sen eteen mitä vaaditaan. Päivässä on 24tuntia ja jokaiselle päivälle varmasti löytyy aikaa hölkkäilyyn. Viikossa on seitsemän päivää ja määrätietoinen harjoittelu vaatii jokaiselta päivältä määrätietoista toimintaa. On vain kyse siitä oletko tarpeeksi luja mieleltäsi toteuttamaan vaadittavat toimenpiteet. Yksi holtiton päivä saattaa johtaa siihen että koko viikosta tulee raskas, loukkaantumisalttius kasvaa ja harjoittelun taso heikkenee. Urheilijoita Suomesta löytyy huikea määrä, mutta 24/7 huippu-urheilijoita vähän. En väitä itseäni huippu-urheilijaksi, mutta ainakin tällä hetkellä pyrin päivittäisissä toimissa maksimoimaan palautumisen ja saada suunnitellut harjoittelut tehdyksi. Moni huipulla oleva urheilija hukkaa useasti viikossa yhden tai jopa kahden päivän sillä ettei toimi kuin urheilija. Sen vuoksi usea heistä ei tule koskaan saavuttamaan lopulta maksimaalista huippuaan. En välttämättä itsekään, mutta ainakin yritän hyödyntää kaikki keinot, jotka tulevat suoritusten ulkopuolelta päivittäisistä toiminnoista ravinnon, unen ja elämäntapojen suhteen.

Viikko 53:een tuli loppuviikkoon mukavasti ryppäässä neljään päivään noin 100km joista kolmeen (pe, la ja su) karvan päälle 80km. Sain mahdutettua harjoitteluun niin pientä mäkitreeniä kuin pienen vauhtiosuudenkin.

VK 53 / 114km / +1260m.

Ma – Lepo (12 tuntia ajoa)

Ti – Ilta: Hotellin matolla 6km

Ke – Aamu: Hotellin matolla 10km

To – Aamu: Esportilla matolla vuoden viimeinen lenkki 17,6km (5.25min/km-vauhti)

Pe – Aamu: Esportin matolla vuoden ensimmäinen lenkki 16,1km. Tämä puolittaisena mäkitreeninä, jossa 5km 8asteen nousukulmalla.

Ilta: 5km Nuuksion metsätiellä. Yksi yhden kilometrin vauhtiveto 3:50min/km.

La – Päivä: Esportin radalla 45km, 115 kierrosta radalla kaksi. Tasavauhtinen 5:25min/km.

Ilta: Palauttava 5km pyöräily

Su – Aamu: Esportin matolla 14,2km tasavauhtisena.

Joulukuu näytti harjoittelun muodossa alla olevalta. Ne joissa on kolme tai kaksi harjoitusta sisältävät joko pari lenkkiä tai lenkkejä ja nilkka-penikkajumppaa venyttelyineen.

Screenshot_2016-01-03-21-56-51

Viimeiset 30päivää on ollut hyvä meininki, mutta tulevan viikon aikana painetaan jalalla lukemat 500:aan. Ensisijaisesti kuitenkin maltilla, niin että jos penikka kipeytyy, niin täytyy jumppailla enemmän ja silloin on tyydyttävä maltillisempiin lukuihin.

Screenshot_2016-01-03-23-05-22

Tulevan vuoden tavoitteita olen hahmotellut:

Ensisijainen tavoite:

Pysyä terveenä ja kykeneväisenä harjoittelemaan täysipainoisesti päivittäin läpi vuoden.

Toissijaiset tavoitteet:

Juoksumäärä: >4800km

Kisat: EA24 – sinnittely loppuun ja yli 160km. Masokistin Unelma (ensisijaisesti) tai jokin toinen satanen – 100km alle 9:30h. Joensuu 12h – Ei vielä pysty asettamaan tähän tavoitetta. Mahdollisesti muita kisoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s