Tärkein treeni tapahtuu treenikenttien ulkopuolella

Päivä päivältä menneen puolen vuoden jakso alkaa paremmin hahmottumaan. Olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi että kehitys mahdollistuu ja maksimoidaan treenikenttien ulkopuolella. Kehitys syntyy oikeista valinnoista ja teoista arjessa. Viimeisen puolen vuoden olen elänyt tarkoin sävelin.

Täytin tammikuun alussa 30-vuotta. Olin sitä ennen pelaillut jalkapalloa ja harrastanut viimeiset vuodet juoksua. Vaikka nuoruusvuosina pelasin ahkerastikin palloa ja parhaimmillaan harjoittelin 9-10 kertaa viikossa kun aamuharjoitukset laskee mukaan, niin missään vaiheessa en kyennyt maximoimaan kehitystä. Pyrin treenaamaan kovaa, mutta en tehnyt oikeita valintoja, jotka olisivat mahdollistaneet laadukkaamman harjoittelun.

Tie kehityksen maksimointiin:

Ylin taso:

Palautuminen. Palautuminen on olennaisin osa kehittymisen maksimoinnissa. Se että palautuu nopeasti, mahdollistaa sen että kykenee harjoittelemaan enemmän ja laadukkaasti. Parhaimmillaan oikeilla valinnoilla palautumista voi edistää niin että olet seuraavana aamuna tai jo samana iltana täysin tai ainakin 90%:sti palautunut raskaan treenin tai kisan jäljiltä. Oma palautumiseni on kehittynyt viimeisen puolen vuoden aikana ennennäkemättömästi. Palaudun lähtökohtaisesti pitkistä lenkeistä, omista ennätysjuoksuista ja mäkitreeneistä yhden yön aikana, niin että seuraavana aamuna en koe enää juurikaan minkäänlaisia epämukavia tuntemuksia kropassa. Aiemmin näin ei ole ollut. Jalkapallovuosina en koskaan ollut palautunut täysin raskaista treenikuormista. Treenasin aina palautumattomana. Palautumattomana treenaaminen johtaa useasti loukkaantumisiin. Se myös johtaa siihen, että harjoittelusta ei saa kaikkea irti. Se johtaa myös siihen, että harjoittelussa esimerkiksi määrällisesti raja tulee nopeammin vastaan.

Alimmat tasot, jotka johtavat ylimpään tasoon ja mahdollistavat sen:

 1. Uni. Yksi tärkeimmistä asioista palautumisen kannalta. Kunnon säännölliset yöunet mahdollistavat palautumisen nopeutumisen. 9-11 tunnin yöunet toimivat itselleni. Joka päivä. *****
 2.  Ravinto. Ehkä suurin läpikäymäni muutos, joka on johtanut nopeaan palautumiseen. Korkeahiilihydraattinen (70-80% kaikesta ravinnosta) ja säännöllinen ravinnonsaanti tarkoista säännöllisistä ateriamuodostelmista. Lihan poistaminen ruokavaliosta. Turhien sokerien välttäminen. Päivittäin ateriani koostuvat: Weetabix ja riisimurot, puuro ja mustikat, pasta/riisi ja erilaiset soijatuotteet, leipä. Herkutteluun soijavanukkaat ja harvemmin lakua ja suklaata. Lihattomuudella uskon olevan merkittäviä vaikutuksia palautumiseen. *****
 3. Nesteytys. Vettä heti aamusta 3-4dl. Vettä koko päivän ajan säännöllisesti. Alkoholin jättäminen pois. Olen kerran sortunut puolen vuoden aikana. *****
 4. Aamutoimet. Ensimmäinen kosketuspinta ruokaan korkeintaan aamulenkin yhteydessä rusinoiden muodossa jos pitkä lenkki kyseessä. Muuten ensimmäisen kerran vatsaan täytettä lenkin (jos todella aikainen lenkki) tai klo 11.59 jälkeen. Puoleenpäivään mennessä kehosta on poistuneet ja haihtuneet edellisen päivän jätteet. *****
 5. Foam roll. Silloin tällöin rullailu toimii. Tämä on kuitenkin pieni osa palautumisen edistämistä. ***
 6. Harjoittelun jälkeinen ”hiilihydraattitankkaus”. Harjoituksen jälkeen energiageeli (Clifbar-geeli) tai jos päivä on edennyt jo puoleenpäivään niin ruoka. ****
 7. Säännölliset harjoitusajat. Kroppa toimii kuin kello. Kun totutat kropan harjoittelemaan tiettyinä kellonaikoina niin kroppa tottuu siihen. Itse harjoittelen yleensä aina heti kun herään. ****

Mitä olen saavuttanut kuuden kuukauden jakson aikana. En sinänsä mitään. Olotila on päivittäin tasaisen virkeä. En juurikaan koe väsymystä tai minkäänlaisia virkeys- tai väsymyspiikkejä. Olen laihtunut melkoisesti. Painoni tippui heti muutamassa kuukaudessa nykyiseen painooni ja olen painoindeksiltäni nykyään 19,5. Tuloksellisesti olen viimeisen kuukauden aikana käynyt heittämässä kympin ennätyksen ja puolikkaan maratonin ennätyksen. Kympin ennätyksen tein puolimaratonin ennätykseni yhteydessä. Kympin ennätys on parantunut viime syksystä yli 3minuuttia. Puolimaraton ennätykseni on parantunut muutaman vuoden takaisesta noin 7,5minuuttia, ja uskon että kehitys on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana. Harjoittelumäärissä olen nostanut kilometrimääriäni viime vuodesta noin 100%. Viime vuonna en kyennyt harjoittelemaan loukkaantumatta puolta siitä mitä nyt kykenen harjoittelemaan. Tunremus on sellainen että kykenisin harjoittelemaan vielä enemmän, mutta en uskalla riskeerata.

2 vastausta artikkeliin “Tärkein treeni tapahtuu treenikenttien ulkopuolella

 1. Vakuuttavaa. Hyviä perusteluja. Kun aloitat syömisen vasta puoleltapäivin niin mihin aikaan on viimeinen ateriasi ennen nukkumaanmenoa? Kovaa on ollut kehitys. Tämä antaa pohdittavaa…

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta.

  Tykkää

  1. Morjens Onni! Viimeisen kerran syön yleensä noin klo 21-23 välissä. Silloin syön itseni melko täyteen. Illalla ruokana on joko puuro mustikoiden kanssa + leipiä tai weetabix-riisimuro yhdistelmä + leipiä. Riisijuomaa käytän maidon tilalta, koska hiilaripitoisuus paljon korkeampi ja makuerot vähäiset. Yöunet sijoitan normaalisti klo 23-9.30 välille. Myöhäinen syönti ja nukkumaanmeno johtunee siitä että useampana päivänä viikossa pääsen futiskentiltä vasta ysiksi himaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s