Masokistin Unelma 2016 kisaraportti ja jatko

Alkukeväästä olin asettanut tavoitteeksi kymmenen tunnin alituksen, joka muuttui hyvin menneen Kokkolan kuuden tunnin kisan ja kesän treenailujen myötä yhdeksän tunnin alitukseksi. Tavoitteeseen päästiin ja heittämällä. Alkukeväästä asetettu kymmenen tunnin tavoitteen alitin 1,5tunnilla ja Kokkolan jälkeinen uusi tavoite puolella tunnilla. Kisassa loppusijoitus toinen ajalla 8:30:55, johon olen erittäin tyytyväinen. Stravasta juoksu: https://www.strava.com/activities/667280684

Kisa valmistelut:

  • Kisaviikolla noin 40km valmistavaa lenkkeilyä kisaa varten ma-pe välillä.
  • Muutamaan otteeseen kävin Paloheinässä juoksemassa kisaradan ympäri.
  • Kisaviikon lenkeistä suurin osa kisavauhtia tai nopsempaa. Keskiviikkona esimerksi 13km keskivauhdilla 4:36min/km ja maanantaina 11km, josta 5,2km mäkisessä Oittaa Maratonin maastossa vauhdilla 4:04min/km.
  • Torstai-perjantain välisenä yönä hyvät ja pitkähköt yöunet.
  • Normaali ruokarytmi tutuilla ainesosilla (weetabixit, puurot, pastat). Saman verran ruokaa kuin normaalisti. Ei siis erityisiä ”hiilaritankkauksia” tai tyhjennyksiä.
  • Kisa alkoi kello 8:00 ja heräsin klo 06:45. Söin banaanin, join muutaman vesilasin ja lähdin kohti Paloheinää.

Kisan kulku:

1km-28km

Simpasen Juuso lähti heti alkuun hieman ennakoitua kovempaa. Itselläni tarkoitus oli painella alkuun 4:45-5:00min/km-vauhteja, mutta Juuso täräytti heti lähdöstä noin 4:30min/km-vauhtiin. En voinut vastustaa houkutusta, joten lähdin välittömästi ottamaan beesiapua. Väli 1-28km tulinkin 4:30-4:45min/km-vauhdilla, joka oli tietenkin hitusen liian kova aloitus. Kilometri 14, 15 ja 16 menivät 4:28, 4:30 ja 4:31, sillä olin kilometrillä 13 joutunut pusikon puolelle kyykistymään aamutoimien toteuttamisen vuoksi ja halusin saada vielä Juuson näköetäisyydelle. Kilsalle 28 saakka painelin itselleni satasen matkaa ajatellen ylikovaa vauhtia ja sitten päätin että nyt varmaan kannattaa höllätä, koska huomasin olevani turhankin hengästynyt.

28km-50km

Tässä välissä painelen melko tasaisesti 4:45-5:00min/km-vauhtia, jota oli alunperin tarkoitus juosta alusta lähtien. Kulkee vielä ihan hyvin, mutta alun liian kova vauhti on syönyt miestä ja varsinkin kun Juusokin on karannut jo melko kauas, niin pienoinen pelko hiipii perseeseen. 50km täyttyy ajassa 4:01h. Tiedän olevani liiaksikin edellä tavoitevauhtia.

50-70km

Kisan heikoin ja vaikein kohta. Tässä välissä mielessä kävi useamman kerran keskeyttäminen. Saan ylläpidettyä vauhtia noin 5:30min/km, mutta hitain kilometri menee 5:55min/km-vauhdilla. Jokunen nopeampikin kilsa mahtuu, mutta vitosen tuntumaan juostut kilsat on melkoista puristusta. Järjetön henkinen lama. Matkaa maaliin pirusti, olo heikkenee ja päässä huippuu. Pää sanoo että juokse rundi, visko paita metsään ja lähde himaan. Juoksen lopulta toisen rundin, kolmannen ja neljännen. Vähän ennen 70km alkaa helpottamaan. Laskeskelen päässä että nyt on menty yli 2/3osaa ja loppu mennään vaikka kontaten. Alan myös miettimään jäljellä olevien kierrosten lukumäärää ja lasken onnekseni väärin, että kierroksia on enää jäljellä 10! (oikeasti oli 15 jäljellä). Hokan kengät tekee tutun tepposen ja jaloissa puristaa turhan paljon joka aiheuttaa särkyjä. Teen kisan ehkä tärkeimmän moovin eli istahdan minuutiksi, vaihdan kengät kaksi vuotta vanhoihin ja liian pieniin New Balancen 1080:iin. Samalla tankkaan, otan suolatabletin ja koitan syödä.

70-95km

New Balanceilla lähdin uuteen nousuun. Heti kun nousin istumasta uudet kengät jalassa, oli särky ja puristus jaloista kadonnut. Tämä helpotti juoksua ja pääsin kevyemmin vitosen vauhtia. Jokusen sataa metriä juostuani myös olo alkoi kohenemaan ja kierroksen juostuani tuntui siltä että en ole vielä edes kisaa aloittanut. 70-95 välin painelen melko tasaisesti yhtä pientä (neljän kilomertin) notkahdusta lukuunottamatta vauhdeilal 4:50-5:15min/km. Koska New Balancen kengät olivat liian pienet,  niin jouduin vaihtamaan takaisin Hokiin noin 85km kohdilla, mutta tuolloin Hokat taas jo tuntuivat jälleen siltä kuin ne tuntuu aina sen ensimmäisen 50km:in. New Balancet taas  olivat ehtineet tehdä tässä lyhyessä ajassa ikävät rakot varpaiden päihin, mutta ne eivät haitanneet juurikaan.

95-100km

Jokakertaisen loppukirin paikka! Kiihdytellen viimeiset kilometrit. Viimeinen 400metriä tulin keskivauhdilla 3:29min/km ja sitä edeltävät pari kilsaa 4:04-4:30-vauhtia. Supernälkäisenä, mutta erittäin hyvävointisena maaliin ajassa 8:30:55.

Masokistin Unelma on erittäin hyvähenkinen kilpailu ja hyvin järjestetty tapahtuma! Suosittelen!

Jatkosuunnitelmat:

Harjoitusohjelmassani siirryn seuraavaksi kasvattamaan moottorin kokoa. Tämä siis tarkoittaa 2-3krt/vk VO2max. juoksuja eli noin 4-10x 2-3min maksimivauhtisia juoksuja lenkkien keskellä. Steady State Run-jakso on nyt taputeltu ja se jää taka-alalle joksikin aikaa. VO2max-jaksoa vietän 5-8viikkoa. Siitä sitten tuleekin siirtymä tempojuoksujaksoon. Nyt kisan jälkeisellä palautusviikolla hölkkäilin kevyttä lenkkiä 33km verran.

Kilpailukalenteri

Kilpailukalenteri täydentyi yhdellä juoksulla vielä. Tämän vuoden kisakalenterissa on siis vielä kaksi kisaa jäljellä:

Tallinna Maraton 11.9. Tavoitteena kolmen tunnin alitus mikäli Masokistin Unelmasta palautuminen toteutuu hyvin (tulevalla viikolla tarkoitus jo palata loppuviikosta tosissaan ruoriin)

Joensuu Night Run 12h 19-20.11. Tavoitteena lähteä taas raastamaan itseään henkisesti eli todennäköisesti alusta saakka liian kovalla vauhdilla ja sitten kun pää alkaa hyytymään, niin asetetaan vauhdit uudestaan.

 

 

2 vastausta artikkeliin “Masokistin Unelma 2016 kisaraportti ja jatko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s