Ensimmäinen juoksuvuosi pulkassa – yhteenveto

Tammikuu

601 treenikilometriä Esportin radalla ja matolla. Paino pudonnut parissa kuukaudessa noin 10kg. Mies alkaa olla aika nahkaa vain. Tammikuun treenit olivat lähes 99%:sti hidasvauhtisia ja pitkähköjä. Maisemat eivät juurikaan vaihtuneet, tosin juoksukaverit useammin. Esportilla törmäsi säännöllisesti tuttuihin naamoihin. Kilometrivauhdit pyörivät keskimäärin jossain 6min/km. Tammikuussa en juossut koskaan kovaa. Näin hitailla vauhdeilla en juossut enää helmikuun jälkeen juuri ollenkaan.

Helmikuu

Endurance 24h, joka päättyi pettymykseen. Nesteet eivät pysyneet missään vaiheessa sisällä ja kävin kusella monen tunnin ajan jopa kymmenen minuutin välein. Toisaalta suoritukseen voi olla tyytyväinen, olinhan vasta aloittanut harjoittelun jota edes kehtaisi jossain määrin harjoitteluksi kutsua. Yhteensä kuukaudelta 410km hölkkää.

Maaliskuu

Muutama viikko meni Endurancelta palautumiseen. Juoksua aloin kuitenkin jo hiljalleen tekemään. Kisa kuitenkin rasitti penikkaa hieman ja maaliskuussa tulikin juostua siten vähän, vain 333km. Ensimmäistä kertaa aloin pitkään aikaan juoksemaan myös kovempaa ja esimerkiksi kymppiä kiihdyttelin. Ehkä sillä oli osasyynsä penikoiden kanssa.

Huhtikuu

Innostuin juoksemaan spontaanisti kovempia lenkkejä. Tässä kuussa tuli vedettyä ensimmäistä kertaa elämässä kymmenen kilometriä alle 40minuutin ja lopulta aikaan 38:27. Tuolla lenkillä juoksin kuitenkin ekan kilometrin noin viiteen minuuttiin joten ehkä minuutin olisi jo tuolloinkin voinut karsia kympin kokonaisajasta. Lenkki laittoi pohkeet jumiin, enkä loppuviikkoon hölkännyt. En ollut selvästikään tottunut juoksemaan kovaa.

Huhtikuussa juoksin myös 21km matkalla oman silloisen uuden ennätyksen aikaan 1:22:28. Tälläkin lenkillä himmailin ekat kilsat, jonka jälkeen spurttasin spontaanisti ennätysyritykseen. Juoksin tämän Haltialan maisemissa. Olin ollut jokusen aikaa evakossa Kaivokselassa. Huhtikuulta tuli kasaan 425 hölkkäkilsaa.

Toukokuu

Toukokuun toiselle päivälle olen merkinnyt että juoksin ensimmäistä kertaa tänä vuonna shortseilla ja t-paidassa. Toukokuusta tuli ihan hyvä kuukausi. Juoksukilometrejä 491km ja mukana voittoon päättynyt Kokkola Ultra run 6h kisa. Kisan voitto oli yllätys. Suurempi yllätys oli vielä se että seuraavalla viikolla juoksin lähes normaalisti. Palauduin Kokkolasta erittäin nopeasti.

Toukokuussa juoksin todella monella lenkillä pidempiä kovavauhtisia osuuksia. Kävin myös elämäni ensimmäistä kertaa polkujuoksemassa. Kokkolasta ei ollut vierähtänyt kuin viikko kun asensin hellepäivän aamuna kellooni Nuuksio Classic maratonin reitin ja ajattelin homman olevan helppo nakki. No ei ollut. Vedet loppui aika äkkiä. Matkaa taittui yli 30km mutta homma oli aikamoista. Siitä kirjoitinkin aiemmin tänä vuonna.

Kesäkuu

Hyvä juoksukuukausi. Tällä kertaa 497km kasaan. Kesäkuussa narkkari meinasi ajaa päälleni aamulenkillä Oittaalla. Ajoi lopulta puuta päiten ja pääsin soittamaan poliisit. Tässä kuussa aloin suunnitellummin juoksemaan vauhtien mukaan. Juoksin tempojuoksuja pari kertaa viikossa. Lähdin myös kesäkuussa Turkkiin lomalle. Sitä ennen juoksin seitsemän päivän aikana hiuksen verran päälle 200km. Tähän kuului 50km pitkis, johon taasen kuului Paloheinämaraton. Turkissa ei tullut juurikaan juostua, joten kesäkuulle tuli jopa kaksi hieman kevyempää viikkoa joista toinen lähes juoksuton.

Heinäkuu

En varmasti paljoa valehtele, mutta heinäkuussa taitoi olla vuoden ensimmäinen krapula. Siitä muistiinpanona pyöräilylenkki pizzaa hakemaan. Heinäkuu muuten oli erinomainen juoksukuukausi. Kilometrejä 586. Paljon tempojuoksuja sekä tuplamaraton viikonloppu. Tuli tuohon hyvä rypäs. Noin 140km neljään päivään.

Elokuu

Masokistin unelma heti kuun alusta. Oma 100km ennätys ja kisassa toinen sija. Olin enemmän kuin yllättynyt tuloksesta. Kun Kokkolasta olin palautunut parissa päivässä jo melko hyvään juoksukuntoon niin Masokistista en heti palautunutkaan. Yrittänyt kyllä olen sillä jo 48h sisään kisasta olen ollut hölkällä. Ja seuraavana päivänä taas polulla.

Lisäksi aloitin pienet vo2max-juoksut viikkoa kisasta, joka laittoi lonkan klesaksi. Onneksi säikähdyksellä ja viikon puolittaisella levolla selvittiin. Vasta kuun viimeisellä viikolla pääsin kunnolla treenaamaan. Heti tervepäivien treenien alkajaisiksi vedin toistamiseen tänä vuonna oman 21km ennätyksen, jolle tuli nyt aikaa 1:21:58. Tällä kertaa lähti melko kevyesti tämä joten ainakin pari minuuttia olisi voinut karsia pois. Kuukaudesta kilsoja kasaan vain 355km.

Syyskuu

Sitten ehkä älyttömin kuukausi. Ei kylläkään määrien mukaan mutta kisojen ja treenien. Kilsoja kuukaudessa tuli vain 348km + pyörällä 140km. Kuukausi alkoi ”rottien keli ulkona, joten äkkiä kotiin” – teemalla.. Paukutin kympin kaatosateessa 36:55 aikaan asfaltilla ja jälleen ekat kilsat himmaillen. Kuukausi jatkui seuraavana viikonloppuna Tallinnan maratonilla, jossa tein oman maratonennätyksen aikaan 2:54. Seuraava viikko tuli oikeastaan pyöräiltyä. Sen jälkeen elämäni ensimmäinen polkukisa johon spontaanisti päätin lähteä aamulla kun selailin kisakalenteria. Maastowartissa juostiin 15km polulla. Aikaa kului 1:06 ja sijoitus toinen. Seuraavana viikonloppuna innostuin osallistumaan Sipoonkorpi Trail 21km, joka oli jo hieman isompi kisa Maastowarttiin verrattuna. Sipoonkorvesta melkoinen yllätys kun nousin toiselle sijalle ja ajalla 1:28. Ajattelin että mahkut olisi olleet alle 1:40 tulokseen, mutta alle 1:30 tulos oli kyllä utopiaa. No näyttipähän kulkevan jotenkuten poluillakin.

Lokakuu

Lokakuusta tuli jälleen hyvä treenikuukausi. Noin 574km juoksua. Kun Sipoonkorvesta oli viikko mennyt, niin painelin Nuuksiossa Montrailin omatoimisesti, 52km. Lenkki maistui. Tässä kuussa aloin tekemään myös mäkitreeniä hieman. 10 000m tuli nousua kuukauden aikana. Kävin ihan ulkomailla saakka mäkiä testaamassa lomalla. Lokakuussa juoksu kulki liiankin hyvin.

Marraskuu

Työkiireet alkoivat painamaan. Aika pian alkukuuta tajusin olevani helvetin väsynyt enkä saanut nukutuksikaan. Käytännössä jo lokakuu oli mennyt kokonaan työasioissa tai hölkän parissa. Uusi kausi, uudet kujeet. Alkukuusta oli ottaa pakkolepoa juoksusta kun lenkki tyssäsi seinään ja maistui paskalta. Samassa penikka vähän ärtyili. Huilailin viikon totaalilevossa. Sen jälkeen tein päätöksen että lähden Joensuuhun 12h kisaan. Kisaviikolla hölkkäilin pikkaisen. Joensuussa sitten sain hyvän 12h juoksun ja tulin kolmanneksi 128,4km juoksutuloksella. Joensuu kuitenkin söi kroppaa pahasti. Kausi oli ollut melko heikosti rytmitetty juoksujen osalta.

Joulukuu

Nyt alkaa joulukuun kolmas viikko ja olen ollut nyt kolmisen viikkoa telakalla, Joensuun kisasta lähtien. Vasemman jalan etureisi oli puutuneena pitkään ja on edelleen hieman puutunut. Tämä ilmeisesti vaikuttaa polven toimintaan joka on ärtynyt juoksusta ja vielä tovi sitten jopa kävelystä. Tänään pääsin kuitenkin ensimmäisen kerran vetämään tervehköltä tuntuneen lenkin. Josko se tästä.

Kun vuotta on kolmisen viikkoa jäljellä niin kilometrejä on kasassa yhteensä 4961km. Urheiluun kulutettua aikaa 480h, joista noin 450-460h juoksuun.

 

Kausi 2017

Pysyä ehjänä. Treenata järkevämmin, mutta määrällisesti suurin piirtein kilometreissä saman verran.

Osallistua Karhunkierroksen 160km matkalle, Pallakselle 130km matkalle, Vaaroille.

Ehkä Endurance 24h, mutta silloin voi jo sanoa varmasti että kunnon treeniä tulevana vuonna ei saa. Liikaa isoja kisoja.

Tällä hetkellä kun viime kautta katsoo niin on ollut aivan arpapeliä kisoista palautuminen. Muutaman kerran ollut todella lähellä loukkaantumiset ja pahemmat sellaiset.

Vuodesta 2017 toivoisin saavani hyvän treenivuoden. Kaudelle 2018 on suunnitteilla supervuosi. Se kuitenkin vaatii sitä, että tuolloin olen kykeneväinen ja tottunut jo sen verran että pystyn nostamaan harjoitusmääriäni. Tuolloin olisi tarkoitus suunnata ainakin Suomen Chamonixiin eli Suomusjärvelle.. Mökille.. vuodeksi..

toni_valido_12011986_29-12-2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s