Harjoitusjakso I

Ensimmäinen kahden viikon harjoitusjakso alkaa olla takanapäin. Jäljellä vain sunnuntain kevyt 15-20km hölkkä ja salin lihaskestävyysharjoitus. Kahden viikon jaksoja kertyy ennen kanariaa viisi kappaletta. Tämä ensimmäinen jakso oli määriltään kevyin, mutta olihan tässäkin jo tekemistä. Varsinkin mäkiharjoitteet söi miestä melkoisesti. Alla käyn jakso I:n harjoitteet läpi sekä lisäksi horisen päivien kuulumisia.

Jakso I.

VK42: Juoksua 121km, 11h45min, nousumetrit 2796m+. Muu urheilu: 3h24min. Yht. ~15h.

Ma 16.10.2017 – Juoksua 12,1km, muu urheilu 1h45min. Yhteensä noin 3h.

Aamusta peruskestävyyshölkkää. Lauantaina ollut kisa tuntui vielä jaloissa, joten rauhallisesti käsiksi viikkoon. 12,1km @5:37min/km, keskisyke 135.

Lenkin perään salilla lihaskestävyyttä. Sisältää mm. kyykyt, yhden jalan kyykyt, vatsat jne. 45min.

Illalla 1h fillarilla erittäin palauttavaa. Alkaa olla ulkona jo kylmä iltojen pimetessä.

Ti 17.10.2017 – Juoksua 18,5km, 2h.

Avainharjoite: Aamusta matolla rankahko mäkitreeni joka tuntui hyvältä. Tai no,  hyvältä tuntui, mutta paitoja meni kuitenkin kaksi vaihtoon treenin aikana hiestä. Putsaan maton hiestä harkan jälkeen pyyhkeellä ja desinfiontiaineella, jotta joku muukin voi vielä siinä juosta. 10km ja 1236m+ nousumetriä, @7:30min/km.  Keskisyke 159. Harjoituksen sisältö seuraava: 3x5min joka kulmalla: 8%9kmh, 10%9kmh, 13%8,4kmh, 16%7,5kmh, 20%6,8kmh. Välissä joutui hieman vaihtelemaan vauhteja kevyemmiksi mutta pääpiirteittäin vauhdit niin kuin yllä.

Illasta 8,5km kauppaan hölkäten kevyesti. Kauppamatka olisi nykyään 300metriä, joten joutui hieman kiertämään. Keskisyke 137 ja vauhti @5:36min/km.

Ke 18.10 – Juoksua 20,2km, 1h53min

Aamusta peruskestävyyshölkkä. Jalat eilisestä mäkitreenistä erittäin raskaan tuntuiset, koko kroppa myös. Merkinnyt ylös muistiin että surkea meininki. Muistankin fiiliksen. Aivan karsealta tuntui juoksu. Sykemittari oikkuili ensimmäiset kaksi kilometriä. 20,2km, @5:34min/km, keskisyke 143 (vähän matalampi olisi, mutta alun kaksi kilsaa näytti 200sykkeitä)

To 19.10 – Juoksua 12,1km, 1h29min, muu urheilu 1h35, yhteensä 3h5min.

Systerin aikuistuneen pojan, Tatu 18-v, kanssa aamusta Bodom Trailin eka kiekka kevyesti, 12,1km, @7:23min/km. Sykemittaria ei mukana, mutta palauttavaa vauhtia. Hölkän jälkeen kinkkiraflaan buffet ja olut molemmille. Vien selvästi huonoille poluille.

Safkojen ja oluen jälkeen salille, jossa jalkojen lihaskestävyys ja keskivartalo, 35min.

Illalla fillarilla 1h Janinan juostessa. Monipuolinen päivä tänään ja kroppa saa hyvin palauttavaa liikuntaa ajatellen huomista avainharjoitetta.

Pe 20.10 – Juoksua 20,5km, 1h30min

Avainharjoite: Aamusta vauhtitreeni. Alkuun 3,3km lämppä, jonka perään 15km vauhdikasta menoa. 15,1km, @3:57min/km eli hieman alle tuntiin, keskisyke 165Loppuun 2,2km loppuverkkaa. Yhteensä 20,5km. Sykkeiden mukaan näyttää pahasti siltä että maraton pitäisi pystyä tuolla sykkeellä mennä ja siten tuolla vauhdilla tai ehkä jopa napsun nopsempaa. Myöhäisillalla selailen juoksukalenteria ja etsin maratooneja lähikuukausille. Josko olisi kohta aika tykittää se alle 2:48 mara! Vaiko sittenkään.

La 21.10 – Juoksua 34,1km, 3h 53min.

Avainharjoite: Aamusta heräilyjen jälkeen Nuuksion poluille ja Nuuksio Classicin reittiä mukaillen. Jälleen ekan kilsan sykkeet näyttää pyllyä, 206lyöntiä minuutissa :D. Matkaa taittui 34,1km, @6:50min/km, keskisyke 138, nousumetrejä 804m+. Polut erinomaisessa kunnossa ja sää upea. Aluksi liiaksi päällä vaatetta, mutta tuulitakki meni reppuun kympin jälkeen jonka jälkeen alkoi olla parempi. Nesteitä meni kuitenkin liiaksi ja pääsen täyttämään pullon purosta. Eilinen avainharjoite teki sen että alussa meno melko tahmeaa, mutta kympin jälkeen olo vetreytyy ja kulku alkaa maistumaan. Kerran pannutan loivassa helpossa alamäessä. Osun kiveen jalalla ja lennän turvalleni. Seurauksena pieni vekki polven sivuosaan ja muutama kirosana.

IMG_20171028_165102

(La Nuuksion pitkikseltä. Taustalla Suolikas-järvi. Erittäin kaunis paikka. Tänne ei pääse kuin polkuja pitkin. Muutama retkeilijä näkyi matkan varrella)

Su 22.10

Lepo.

VK43: Juoksua ~140km, ~13h, nousumetrejä ~3100m+. Muuta liikuntaa: 1,5h. Yhteensä 14,5h.
Ma 23.10 – Juoksua 9,5km, 52min

Viikon pariin taas kevyesti. Aamusta kevyt 9,5km, @5:31min/km, ei sykemittaria mukana. Iltapäivästä tapaamaan joukkueenjohtajaa ja valmentajia Klaukkalaan. Palaveri venähtää kolmeen tuntiin. Hyvä palis ja mukava nähdä ensi kauden tiimiläiset!

Ti 24.10 – Juoksua 26,6km, 2h 30min

Aamusta landelle vaihtamaan renkaat ja samalla kevyesti 10,2km, @5:09min/km, keskisyke 136. Jos rehellisiä ollaan niin faija ja broidi ne renkaat vaihtoi sillä aikaa kun olin hölkällä. En ole autoihmisiä, joten osaan vain ajaa autoa – jos sitäkään.

Avainharjoite: Illasta Malminkartanon mäelle mäkitreeniä. Mäki juosten 15x ylös ja alas. Matkaa taittui 16,4km, @6:09min/km. Nousumetrejä 1022m+. Keskisyke 152. Välillä ylös mennessä sykkeet nousi 170:een saakka. Keli alkaa muuttumaan, tuntuu satavan pieniä lumihiutaleita, pirun pimeää. Kaupungin valot näkyvät huipulta kauniisti. Muitakin sattunut samaa mäkeä koluamaan. Jokin hiihtojengi ravaa mäkeä sauvojen kanssa. Mäen ensimmäisen osan menevät kovempaa kuin minä, mutta puolivälissä mäkeä menen ohitse. Koitan pitää tasaisen rytmin alhaalta ylös. Hiihtäjät lopettavat harkan, mutta itselläni on vielä muutama nousu jäljellä.

Ke 25.10 – Juoksua 14,2km, 1h18min, muu urheilu 45min, yhteensä  2h3min

Aamusta kevyttä vauhtia. Jälleen eilinen mäkitreeni laittanut kropan ja jalat tuntumaan paskoilta. Tuskaista menoa. Muistioon merkattu että karmeeta paskaa. 14,2km, @5:27min/km, sykemittari unohtui himaan. Kävin ostamassa samalla langattomat bluetooth-kuulokkeet. Plantronic Backbeat Fit. Hyvin skulaa. Tulevat päivät vähemmän yksinäistä menoa, kun musiikki soi korvissa. Näillä nyt pystyy myös vastaamaan tuleviin puheluihin, mutta olen ollut sitä mieltä että jos päivästä pyhittäisin edelleenkin sen 2-3h omaksi ajaksi.

Aamun hölkän jälkeen kiusaamaan itseä lisää salille. Jalkojen lihaskestävyys ja keskivartalo. 45min. Salilla muutama iso bodari, jotka peilailevat itseään peileistä. Hurja harrastus heilläkin. Vaatii varmasti myös lukuisia tunteja hikeä ja raatamista. Ja kun Suomessa ollaan, niin harvemmin voi nauttia ulkosaleiluista, joten tunkkaista sali-ilmaakin täytyy sietää. Nostan hattua heille. Illasta matka jatkuu valmennuskoulutukseen, jossa Bobi Wistuba esittelee Jose Riveiron ja kumppaneiden kanssa EPS-metodia. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Jatkoa on luvassa.

To 26.10 – Juoksua 27,9km, 2h 35min.

Lumi yllätti lenkkeilijän. Siirryn viereisen salin juoksumatolle heti aamusta. Fitness24Seven salikortti kun on jo hankittu. Siellä peruskestävyyshölkkää jälleen. Eiliset bodarit jälleen bodaamassa. Kuulen hauskan läpän sivukorvalla, ”nyt on loppulämmön paikka”, jonka jälkeen bodarit istuvat jalkaprässilaitteeseen ja nostelevat siitä melkoisilla kiloilla painoja. Jalat tehdään siis loppulämpöinä yläkroppabodareiden maailmassa. 20,2km, @5:00min/km, keskisyke 139. Päivällä valmistautumista vanhempainiltaa varten. Kaivelen slideja läpi ja totean että tunnissa tällä kertaa saatetaan päästä. Päivät käytän muutenkin normaalisti jalkapallo-asiohin.

IMG_20171028_165249

(Salilla ja juoksumatolla on trooppinen ilmasto. Paitoja on yleensä mukana pari, jotta salin lattia ei lainehdi hiestä. Kun poluilta on siirrytty hiekalle ja matolle, niin Speedgoat2:set ovat vaihtuneet Clifton4:siin)

Myöhäisillasta saunalenkki vanhempainillan jälkeen Janinan kanssa. Hölkätään Heseen soijatortillalle ja takaisin kämpille. Ostan samalla 400g karkkia ja syön niistä puolet. Sitten takas hölkkää loskapaskan keskellä. 7,7km, @7:18min/km, ei sykemittaria mukana, ei sykkeitä.

Pe 27.10 – Juoksua 17km, 1h19min

Avainharjoite: Ho-Karitsan eli Keisterin kanssa treffit Myyrmannin Alkon edessä. Jatketaan sittenkin Alkolta viereiselle salille ja hankin salilta treenijuoman. Ohjelmassa kevennetty vauhtiharkka. Tulevan viikon tiistaina aamusta Pajulahdessa VO2max-testit, joten varmuuden vuoksi ei kovin pitkäksi vauhteja. Ohjelmassa 4km alkulämppä, 2x5km vauhtiosuus, väliin 1km hölkkää ja loppuun 2km loppuhölkkä. Femmat kiihtyvinä ja jotakuinkin hieman 19minsan päälle ja alle. Ensimmäisessä vedossa syke ei jostain syystä nouse normaalisti. Joko sykemittarissa häikkää tai sitten 3:45min/km-vauhdissa alkaa olla PK-sykkeet 😀 Toisessa vedossa sykkeet nousikin jo 160:een ja viimeisellä kilsalla jo 181:een 3:00min/km-vauhdissa.

La 28.10 – Juoksua 28km, 3h6min.

Avainharjoite: Pitkiksenä Kanaria mattosimulaattori ohjelmassa. Olen etukäteen tarkastellut nousumetrejä huoltopisteiden väleiltä ja kilometreittäin. Tarkoituksena painella ”Las Palmasin rannalta Teroriin” siten että saan nousumetrejä ensimmäiseen 16km:iin noin 800m+ (eka huolto) ja jälkimmäiseen 12km:iin noin 850m+ (toka huolto). Jälkimmäisessä välissä noin 8km yhtämittaista 10-15% nousua. Kulmat vaihtelevat 7,5%-15%:iin, joista yleisin kulma upposi varmaan 10-12% väliin. Saavun ”Terorin kylään” 3h 6min kuluttua, matkaa taittunut 28km, nousumetrejä 1650m+, keskisyke 143. Keskivauhti 6:13min/km. Ei tuo Martinlaakson sali ihan kyllä Las Palmas – Teror välin maisemia antanut, mutta yllättävän mukavaa meno oli. Ehkä musiikit auttoivat. ”Reissun” aikana naamaan menee pari energiageeliä, lakua ja 1,5litraa vettä. Sekä kaksi paitaa taas hiestä litimärkinä. Sen näköisiä että järvessä olisi käyttänyt. Pukuhuoneessa tuntematon salikävijä alkoi kysellä harjoituksestani. Olin ilmeisesti sen verran pitkään notkunut matolla, että kysymyksiä oli herännyt. Keskustellaan pitkään juoksusta ja polkujuoksusta.

Transgrancanaria-2018-v2

(”Las Palmasista Teroriin”. Tuon jälkeen onkin sitten itse kisassa jäljellä vielä noin 5500m+ nousumetriä jäljellä. Nyt on paskakelien aikana hyvä simuloida matolla pitkiä nousuja. Laskuja ei valitettavasti matolla pääse harjoittelemaan)

Su 29.10 – xx-xx.

Ohjelmassa 15-20km kevyt pitkis sekä salilla lihaskestävyys.
Yhteenveto

Harjoitusjakso I sujui hyvin. Ja hyvin sen kuuluikin sujua sillä tämän tulikin olla kevyin jakso viidestä vastaavasta. Mäkiharjoitteiden jälkeiset päivät tuntui muodostuvan pieneksi riesaksi. Meno oli tuskaista aina mäen jälkeisenä aamuna. Mäen jälkeen otin kuitenkin maltilla seuraavat pari päivää ja salilla tehty lihaskestävyyskin tuntui auttavan palauttamaan jalkoja ja kroppaa tähän maailmaan. Avainharjoitteita sain hyvin kasaan tältä kahden viikon jaksolta; kaksi vauhdikasta lenkkiä ja kolme mäkiharkkaa. Lisäksi kaksi pitkistä joista jälkimmäinen kävi myös mäkiharkasta. Muuten muut harjoitteet olivatkin pk-sykkeillä pyörimistä eri pituisilla matkoilla.
Kusti toi pari päivää sitten ulkomaanpostia. Valitettavasti maahantuoja ei ainakaan vielä tuo Suomeen alla olevia. Hauskasti yhtäläisyyksiä löytyy Hokan muihin kenkiin. Vaimennusta löytyy ja askellus ohjautuu enemmän päkiälle. Joku paljasjalkahessu voisi kokeilla näillä mennä jonkin polku-ultran. Pahoittelut huonosta kuvanlaadusta –  ja pahoittelut rumista varpaista. Kuuluvat ainakin osin lajiin. Sietäisivät kaikki kynnet tippua.

IMG_20171028_165153

Ensi viikolla ohjelmassa heti tiistaina aamusta Pajulahdessa VO2max-testit. Muuten ensi viikko tulee olemaan kevyt viikko. Sen jälkeen alkaakin Jakso II. Tuolloin taas kiristetään ruuvia hieman enemmän.

Peace and love,

DV

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s